Joulusuklaakauden avaus



Huom! Kyseinen resepti ole ole virallisen scd-ruokavalion mukainen siinä käytetyn kaakaon takia. 

Perinteiset joulusuklaat taitavat meidän perheessä jäädä tänä vuonna kokonaan nauttimatta. Mutta nyt on kuulkaa semmoinen herkku luvassa, että eipä juurikaan harmita.




Aivan mielettömän simppeleistä ja terveellisistä aineksista syntyvät taas nämäkin ja ovat täysin viljattomia, maidottomia (ellet käytä pohjassa voita) ja makeutuksena vain muutama lusikallinen terveellistä hunajaa. Koostumus muistuttaa hiukan perinteisiä Twix patukoita, pohja on rapea, välissä pehmeää kinuskia ja kuorrutteena suklaata. Nämä päätyvät taatusti meillä joulupöytää!





Reseptissä mainitun luumusoseen voit yhtä hyvin korvata myös makeuttamattomalla omenasoseella. Jos raakakaakao ei kuulu ruokavalioosi, sehän ei siis edelleenkään ole sallittu scd:llä, suosittelen kokeilemaan näitä kokonaan ilman kuorrutetta. Pehmeään karamellitäytteeseen voisi hyvin sekoittaa vaikka rusinoita ja pähkinöitä, suolattuina tai ilman. Pirkalla on myös scd sopivia kuivattuja karpaloita, jotka varmasti sopisivat tähän loistavasti.
Myöhemmin blogiin luvassa myös reseptiä kaakaottomiin nameihin.


RAPEAT SUKLAA-KINUSKIPALAT

28 palaa


Pohja

1,5dl kookosjauhoja (käytin Risentaa)
1/2tl ceylonkanelia
1/2tl inkivääriä
1/4tl muskottipähkinää
1/2tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
2rkl kotimaista hunajaa
0,75dl huoneenlämpöistä neitsytkookosöljyä tai voita


1. Vuoraa 25x12 uunivuoka leivinpaperin palalla. Itse käytin ihan tavallista alumiinista leipävuokaa. Laita uuni kuumenemaan 175°C.

2. Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella hetki niin, että taikinasta muodostuu yhtenäinen massa.

3. Painele taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle. Paista uunin alatasolla 13-15 minuuttia kunnes pohja on kevyesti ruskistunut. Jäähdytä.


Karamellitäyte

1-2rkl kotimaista hunajaa
0,75dl makeuttamatonta maapähkinä- tai mantelivoita
0,75dl neitsytkookosöljyä
3rkl sokeroimatonta luumusosetta (esim. Bonne)
1tl vaniljajauhetta
1tl ceylonkanelia
0,5tl inkivääriä
1/4tl suolaa

4. Mittaa karamellitäytteen ainekset kattilaan.
Itse olen jättänyt kattilan uunin läheisyyteen pohjan paiston ajaksi ja seos on siinä lämmössä itsekseen sulanut sopivan notkeaksi. Tarvittaessa voit toki sitä vähän lämmittääkin.

5. Levitä pehmeä karamellimassa jäähtyneen pohjan päälle. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.


Suklaakuorrute

0,5dl neitsytkookosöljyä
3rkl raakakaakaojauhetta
1,5rkl kotimaista hunajaa
1/2tl suolaa

6. Mittaa kuorrutetta varten ainekset kattilaan ja lämmitä pieni hetki miedolla lämmöllä niin, että kookosöljy sulaa ja massasta tulee juoksevaa.

7. Kumoa kuorrute vähän jähmettyneen kinuskin päälle. Siirrä jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

8. Paloittele patukoiksi tai pieniksi konvehdeiksi. Säilytä jääkaapissa.



Kommentit

  1. Aivan ihanan kuuloinen ohje, testiin menee!
    Mutta, voisikohan tuota hunajaa korvata millään, esim. kookos - tai raakaruokosokerilla tmv? Vai vaikuttaakohan liikaa koostumukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelisin, että voi mutta määriä en osaa sanoa. Itselläni kun eivät nuo kuulu ruokavalioon niin ei ole kokemusta. Mites agavesiirappi? Se ei ainakaan muuttaisi koostumusta

      Poista
  2. Kauanko säilyy?
    Voiko pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin pari viikkoa säilyy jääkaapissa. Jos eivät tule syödyksi ennen sitä. En ole pakastanut, mutta en nää mitään syytä miksi se ei onnistuisi eli ei kun pakkaseen vaan!

      Poista
  3. Korvasin luumusoseen banskulla, tuli ihan huippua 😍

    VastaaPoista

Lähetä kommentti