Vappuherkkuja vähän terveellisemmin

Tämä tässä kuvassa on kevään paras leivontahankinta: donitsipelti! Tällä voi tehdä donitseja melkein mistä vaan muffinssi- tai kakkutaikinasta. Veikkaan, että perinteisellä uppopaistomenetelmällä saattaisi olla vähän haastavaa saada näillä scd:llä käytössä olevilla aineksilla aikaan mitään kovin hyvin koossa pysyvää. Mutta näistä tulee niin hyviä ettei yhtään harmita jättää sokerimunkit syömättä.
Ja onhan tässä sekin etu, että rasvaa ei tarvitse käyttää niin paljon, uppopaistaminen kun ei varsinaisesti taida olla mikään terveellinen valinta kenellekään.



Tässä käytin aika perus mantelipohjaista taikinaa ja donitsien juju onkin, ei niinkään tuo itse donitsi, vaan päälle tuleva mantelikinuski kuorrute. Kuorrute keitetään kasaan kookosmaidosta ja hunajasta. Kannattaa käyttää kunnon rasvaista kookosmaitoa, Santa marian extra creamylla onnistuu ainakin hyvin. Vähän aikaa siihen menee, mutta se on ehdottomasti vaivan arvoista. Tätä keitellään meidän taloudessa varmasti jatkossa muuhunkin tarkoitukseen kuin donitsien päälle.

Jos vatsasi ei kestä mantelia tai olet allerginen ja haluat silti herkutella kinuskilla voit halutessasi jättää mantelivoin pois tai vaihtaa haluamaasi pähkinävoihin. Esimerkiksi perinteisessä maapähkinävoissa vaan on sen verran voimakas maku, että se todennäköisesti maistuu läpi. Mantelivoilla mausta tulee sopivan pehmeä.



MANTELIDONITSIT

6-7 pientä donitsia, tuplaa annos jos herkuttelijoita on enemmän

2,5dl mantelijauhoja
0,5tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1tl vaniljauhetta
3rkl neitsytkookosöljyä
3rkl hunajaa
1rkl sitruunamehua
2 kananmunaa

1. Sekoita ensin suuressa kulhossa mantelijauho, sooda, suola ja vaniljajauhe. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu kookosöljy, hunaja, sitruunamehu ja kananmunat. Käytin tässä juoksevaa luomu hunajaa, sen saa vähän helpommin sekoitettua taikinan sekaan.

2. Lisää kosteat aineet kuivien joukkoon ja sekoita sen verran, että ainekset sekoittuvat tasaisesti, vatkata ei sen kummemmin tarvitse.

3. Voitele donitsipelti kevyesti neitsytkookosöljyllä. Lusikoi taikinaa koloihin ehkä noin puolilleen, tämä kohoaa aika hyvin paistaessa eli täyteen ei tarvitse laittaa.
Voit yhtä hyvin paistaa nämä vaikka muffinsseiksi, mutta paistoaika on todennäköisesti silloin vähän pidempi.

4. Paista 175°C n.10-12 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa viisi minuuttia ja kumoa sen jälkeen donitsit pöydälle jäähtymään.



MANTELIKINUSKIKUORRUTE

1,75dl täysrasvaista kookosmaitoa (Santa maria extra creamy)
0,5dl hyvää hunajaa
ripaus suolaa
1,5rkl mantelivoita
1rkl voita
0,5tl vaniljajauhetta

1. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kookosmaito ja hunaja. Käytä mieluiten hyvää kotimaista, kiteistä hunajaa niin saat paremman makuista kinuskia. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoittele niin, että hunaja sulaa ja ainekset sekoittuvat kunnolla. Keittele miedolla lämmöllä ilman kantta 25-40min. Sekoita aina välillä.
Seoksen on tarkoitus muuttua paksuksi ja kinuskimaiseksi, minulla tähän meni puolisen tuntia. Tarkkaa aikaa on vaikea antaa koska se riippuu niin monesta asiasta. Huomaat kyllä, kun on valmista.

2. Kun seos on paksuntunut lisää joukkoon mantelivoi, voi ja vaniljajauhe. Keittele vielä viitisen minuuttia ja sekoita koko ajan. Kun seos on tarpeeksi tahmeaa pysyäkseen donitsin päällä ja voi on vähän paahtunut on valmista.

3. Levitä lämmintä kinuskia donitsien päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa. Koristele halutessasi vaikka kookoshiutaleilla tai mantelilastuilla.

Kommentit